Ekonomi

KVKK’dan Tiktok’a Ceza

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (KVKK) internet sitesinde yer alan kararda, sosyal medya platformu TikTok uygulamasına ilişkin “açık rıza”nın 6899 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak alınmadığı, eski bir kişinin eski olduğu bildirildi. Birçok güvenlik açığından şikayet üzerine resen soruşturma başlatıldı.

Bu kapsamda kararda re’sen soruşturma başlatıldığı, soruşturma kapsamında TikTok’un gizlilik politikası ve hizmet şartlarının incelendiği, 13-15 yaş arasındaki kullanıcı hesapları için varsayılan gizlilik ayarının belirlendiği belirtildi. Ocak 2021’de gizlilik politikasında yapılan güncelleme ile “gizli” olarak değiştirilmiştir.

Bu sayede sadece kullanıcı tarafından onaylanan takipçilerin paylaştığı görsellerin görüntülenebileceği, görselleri indirebilecek ve yorum yapabilecek kişilerin sınırlandırıldığı belirtildi.

“Belirtilen güncelleme öncesinde profillerin öntanımlı olarak herkese açık olarak görüntülenmemesi ve etkileşimin sonlandırılmaması hassas yaş grubundaki kullanıcıların bilgilerine erişim kapsamında risk oluşturmakla birlikte yeterli önlemlerin alınmadığını da göstermektedir. Ocak 2021’de gizlilik politikasının güncellenmesinden önce kullanıcılara ve uygulamayı kullanan kullanıcılara ait riskleri belirleyerek riskleri azaltmak. uygun ebeveyn izni olmadan çocuklar hakkında toplanır ve bu nedenle uygulamayı kullanan çocuklar için olumsuz sonuçlanma riski vardır.

“İçerik kullanıcılara kolay anlaşılır bir formatta sunulmuyor”

Kararda, TikTok’un gizlilik sözleşmesinde hangi kişisel verilerin hangi amaçla ve hangi işleme koşuluyla işlendiğine ilişkin açık bir bilgi verilmediği belirtilirken, “Belirli, açık ve meşru amaçlarla işlenmesi” ifadeleri yer aldı ve ‘işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma’ unsurlarına karşı işlem yapıldığı anlaşılmış, tespite yer verilmiştir.

TikTok hesabı oluştururken, kullanıcıların hesap oluşturmaya devam etmeleri halinde “kullanım koşulları” gizlilik politikasını kabul etmiş sayılacağı belirtilmiş ancak hizmet koşulları onay metni Türkçe’ye çevrilmemiştir. dahil” olarak kaydedildi.

Platformda hesap oluşturulurken veya aktif olarak hesap oluşturulup kullanılırken açık rıza alınmasına ilişkin herhangi bir durumun bulunmadığı belirtilen kararda, TikTok’un gizlilik politikasının esasen, açıklanmasında şu hususlara dikkat çekildi:

Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in 5. maddesinin (f) bendi uyarınca açık talep kuralına dayanan kişisel veri işleme faaliyetleri bakımından aydınlatma yükümlülüğünden farklı olarak açık talebin yerine getirilmesi kuralı Açık istek metni yerine de kullanılan Açıklama Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde İzlenecek Esaslar’ın bulunmadığı tespit edilmiştir.”

“Gizlilik politikası metinleri üç ay içinde yasal hale getirilmeli”

TikTok’un profil oluşturma amacıyla çerezler kullanılarak gerçekleştirilen kişisel veri işleme faaliyeti kapsamında kişilerden açık rıza almadığı ve bu kapsamda gerçekleştirilen kişisel veri işleme faaliyetinin de hukuka uygun olmadığı kaydedildi.

Kararda şu görüşler yer aldı:

Kanunun 12 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında belirtilen kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek amacıyla uygun güvenlik düzeyini sağlamaya yönelik gerekli tüm teknik ve idari tedbirleri almamakta kararlı olan veri sorumlusu hakkında, 1 inci fıkranın (b) bendi), 1 milyon 750 bin lira idarî para cezası verilir, ayrıca veri sorumlusunun ilgililere gerçeği bildirme hizmet şartları bir ay içinde Türkçeye çevrilir ve metinler söz konusu gizlilik politikasının üç ay içinde kanuna uygun hale getirilmesi. Aydınlatma metni yerine gizlilik politikasının kullanıldığı ve geçerli bir aydınlatma unsuru taşımadığı anlaşıldığından Kanunun 10 uncu maddesi ve Tebliğ uyarınca talimat verilmesine karar verilmiştir. Açıklama Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesinde İzlenecek Usul ve Esaslar. iş.”

sarayduzu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler